Znanstvena knjižnica Zadar

  • Prvo sjedište Knjižnice u doba njezina osnutka

  • Zgrada općine - sjedište Knjižnice od 1938. godine

  • Znanstvena knjižnica danas

Novosti

ZNANSTVENA KNJIŽNICA ZADAR U 18. NOĆI MUZEJA

Znanstvena knjižnica Zadar sudjeluje prigodnim programom na ovogodišnjoj Noći muzeja, u petak 27. siječnja 2023. Noć muzeja u Znanstvenoj knjižnici Zadar započinje u 18:00 h i završava u 21:00 h u Odjelu rada s korisnicima / Informacijska služba (prostor kataloga) Znanstvene knjižnice Zadar.

Slogan ovogodišnje Noći muzeja je: Muzeji su važni! Važnost muzeja, ali i drugih baštinskih ustanova u okviru zajednice Arhivi-Knjižnice-Muzeji potrebno je naglašavati i isticati važnu ulogu tih institucija u svakodnevnom životu zajednice i pojedinca. Znanstvena knjižnica Zadar posjeduje vrijedan i bogat fond raznolike građe.

Uz već izloženi izbor iz fonda o povijesti zvonika zadarske katedrale posjetitelji će moći pogledati izbor iz fonda o svjetskim muzejima (izložene su knjige, članci iz časopisa, ilustracije, fotografije, razglednice…). Pozivamo sve zainteresirane za organiziranim stručnim vođenjem za posjetitelje kroz Knjižnicu koje se organizira s početkom u 18 sati. (Molimo predbilježbe za vođenje na zkzd@zkzd.hr ,  +385 23 214 892 / Odjel rada s korisnicima / ili osobno u Knjižnici).

U ponedjeljak, 16. siječnja u 12,00 sati predavanje "METODA NOVE INKVIZICIJE - LIBERALNI HIGIJENSKI NOVO-GOVOR, NOVA VRSTA POLITIČKE REPRESIJE"

U ponedjeljak, 16. siječnja u 12,00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice dr. sc. Tomislav Sunić održat će predavanje "METODA NOVE INKVIZICIJE - LIBERALNI HIGIJENSKI NOVO-GOVOR, NOVA VRSTA POLITIČKE REPRESIJE".

Na Zapadu postoji već desetljećima vrlo elegantan vid represije, cenzure i samo-cenzure. Liberalno-globalističkom sistemu ne treba Gulag niti Goli otok. Njegova represija iskazuje se kroz jezične transformacije, pojmovna prevrtanja i odabir novih termina poput "govor mržnje", "woke", "kultura otkazivanja". Na taj način liberalni sistem u EU i SAD puno bezbolnije ušutkava svoje kritičare.

Tomislav Sunić hrvatski je politički pisac, prevoditelj, aktivist, diplomat i bivši profesor. Vanjski je suradnik na Fakultetu hrvatskih studija. Na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Sacramentu magistrirao je politologiju 1985., a doktorirao u Santa Barbari 1988. godine. Do 1993. radi kao profesor političkih znanosti u Americi. Podučavao je na Kalifornijskom državnom sveučilištu, Sveučilištu Kalifornije i Juanita Collegeu u Pennsylvaniji. Nakon toga vratio se u Hrvatsku. Aktivno sudjeluje u promicanju hrvatskog pitanja u inozemstvu, a također je bivši suradnik emigrantskih časopisa Nove Hrvatske i Hrvatske revije. Autor je više knjiga na engleskom i francuskom jeziku, kao i brojnih eseja na hrvatskom, njemačkom, francuskom i engleskom jeziku iz područja politologije, filozofije, književnosti i jezikoslovlja.

Stručno predavanje dio je programa inicijative „Povratnik“ koja u Zadru prvi put u Hrvatskoj okuplja povratnike 15. siječnja, na Dan zaštitnice grada svete Stošije, a ispred katedrale u 14 h s prigodnim programom, te zajedničkim fotografiranjem kod Pozdrava Suncu iza 15 h.

Radno vrijeme

Ponedjeljak–petak:
Odjel rada s korisnicima / Informacijska služba: 7,00-21,00
Ostali odjeli i službe: 7,00-14,45

Subota: 7,00-13,00

Ljetno radno vrijeme (srpanj - kolovoz)
Ponedjeljak–petak: 7,00 – 14,00


nsk sveuciliste u zadru hkd gkzd une ifla eblida europeana bibliografija portal hrcak bibliotekari
grad zadar ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta ministarstvo kulture zadarska županija hkzasl ebsco cerl baze podataka elektronicke knjige