Znanstvena knjižnica Zadar

  • Prvo sjedište Knjižnice u doba njezina osnutka

  • Zgrada općine - sjedište Knjižnice od 1938. godine

  • Znanstvena knjižnica danas

Novosti

U srijedu, 22. studenoga u 12,00 sati otvorenje 30. godišnje izložbe "IZDAVAŠTVO NA ZADARSKOM PODRUČJU"

Zadar je grad bogate tiskarske i izdavačke djelatnosti u kojem se začeci tiskarstva javljaju već krajem 17. stoljeća. U 19. stoljeću djeluju poznati tiskari Fracasso, obitelj Battara, Demarchi, Rougier… Zadar je grad u kojem je objavljena prva novina na hrvatskom jeziku Kraglski Dalmatin, prvi hrvatski preporodni književni časopis na hrvatskom jeziku koji je izlazio u Dalmaciji Zora dalmatinska i dugi niz godina najdugovječnije novine u Hrvatskoj, Narodni list. Znanstvena knjižnica Zadar kao čuvarica tog nasljeđa brine i o sadašnjoj izdavačkoj produkciji.

Povodom Dana grada Zadra, priređuje se, sad već tradicionalna godišnja izložba Izdavaštvo na zadarskom području 2022. – 2023. koja ove godine obilježava 30. godinu kontinuiranog praćenja naslova koje su izdavači Zadarske županije objavili.

Počeci izložbe sežu u 1994. godinu, u vihoru Domovinskog rata. Izložba je održana povodom Mjeseca hrvatske knjige 1994. pod nazivom Tiskarstvo i izdavaštvo na zadarskom području u tijeku domovinskog rata 1991.-1994. Držeći se mota Godine rata - godine rada, Knjižnica je 26. listopada 1994. godine iznijela na vidjelo zadarsku ratnu izdavačku produkciju. Zamišljena je kao manifestacija koja se tematski veže za tiskarstvo, odnosno u novije vrijeme za izdavaštvo zadarskog kraja, kao određeni memento, što izvorno na latinskom jeziku znači "sjetiti se" svih objavljenih: knjiga, serijskih publikacija (časopisa, dnevnih i tjednih novina…), audiovizualne građe, plakata i sitnog tiska (brošura, pozivnica, letaka, deplijana…)

Od 1995. izložba se počinje organizirati u mjesecu studenom povodom obilježavanja Dana grada Zadra i tako ostaje dosljedna do danas. Svih ovih godina za svaku godinu predstavljena je ukupna izdavačka produkcija zadarskog područja kao zalog novim generacijama u nasljeđe. Kako u Narodnom listu 1994. godine Tatjana Stupin u članku znakovito navodi naslov članka: Izložba koja se pamti… i danas poslije 30 godina izložba je još uvijek podsjetnik na bogatu izdavačku djelatnost u Zadru i Zadarskoj županiji.

Svečano otvaranje izložbe je u srijedu, 22. studenoga 2023. u 12,00 sati u Izložbenoj dvorani Knjižnice. Izložbu možete razgledati do 30. studenoga od ponedjeljka do petka , od 10,00 do 12,00 sati, te utorkom i četvrtkom od 17,00 do 19,00 sati.

Izložba predstavlja ukupnu izdavačku produkciju na zadarskom području od studenoga 2022. do studenoga 2023. godine.

Radno vrijeme

Ponedjeljak–petak:
Odjel rada s korisnicima / Informacijska služba: 7,00-21,00
Ostali odjeli i službe: 7,00-14,45

Subota: 7,00-13,00

Ljetno radno vrijeme (srpanj - kolovoz)
Ponedjeljak–petak: 7,00 – 14,00


nsk sveuciliste u zadru hkd gkzd une ifla eblida europeana bibliografija portal hrcak bibliotekari
grad zadar ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta ministarstvo kulture zadarska županija hkzasl ebsco cerl baze podataka elektronicke knjige