Čitaonica prilagođena osobama s invaliditetom

rampa na prilazu zgradiTeže pokretnim te slijepim i slabovidnim korisnicima na raspolaganju je čitaonica prilagođena osobama s invaliditetom u prizemlju zgrade Knjižnice.
Čitaonica je opremljena prilagođenim namještajem i sanitarnim čvorom, a za osobe u invalidskim kolicima osigurana je i pristupna rampa. Slabovidnim je korisnicima dostupno elektroničko povećalo, a slijepim korisnicima računalo s čitačem zaslona.

rampa na prilazu zgradiStručni djelatnici pomažu korisnicima pri pretraživanju i posudbi knjižnične građe, podučavaju korisnike samostalnoj uporabi raspoloživih pomagala. Na zahtjev slijepih korisnika konvertiraju tiskanu knjižničnu građu u njima čitljiv elektronički oblik i pružaju informacije o svakodnevnom životu slijepih i slabovidnih osoba te o službama podrške na svim razinama, od lokalne do državne.

rampa na prilazu zgradiOd 2013. godine Knjižnica sudjeluje u projektu "TALKING  BOOKS – improving accessibility of public library services for blind and visually impaired persons", sufinanciranom iz IPA II instrumenta pretpristupne pomoći EU, u sklopu Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007.-2013. Opći cilj projekta je doprinos poboljšanju kvalitete života i socijalne kohezije u Zadarskoj županiji i banjalučkoj regiji, omogućujući slijepim i slabovidnim osobama pristup obrazovanju. Ovim je projektom predviđeno uređenje studija za snimanje zvučnih knjiga u zgradi Knjižnice, a nabavljeno je i vozilo kojim će se dostavljati zvučne knjige korisnicima koji ne mogu doći u Knjižnicu i prevoziti korisnike do Knjižnice.

Preuzimanje zvučnih knjiga
Hrvatska knjižnica za slijepe


nsk sveuciliste u zadru hkd gkzd une ifla eblida europeana bibliografija portal hrcak bibliotekari
grad zadar ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta ministarstvo kulture zadarska županija hkzasl ebsco cerl baze podataka elektronicke knjige