Novosti

U petak, 17. veljače u 18,00 sati predavanja "KUKCI U KUHINJI" I "INDUSTRIJSKI PREHRAMBENI PROIZVODI - ŠTO ZAPRAVO JEDEMO?"

novost

U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u petak 17. veljače 2023. s početkom u 18,00 sati možete sudjelovati na zanimljivim predavanjima.

Prvo predavanje pod naslovom Kukci u kuhinji održat će prof. dr. sc. Valerije Vrček hrvatski kemičar, redoviti profesor i predstojnik Zavoda za organsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu. Kukci na tanjuru možda nisu poslastica, ali jesu ideološka ponuda kojom se, eto, hrane prekobrojni ljudi i čuva okoliš. Hrana budućnosti u obliku člankonožaca vrsta je prehrambenog avanturizma, derivat je veganskog utjecaja i zelenog moraliziranja. Ljudi imaju pravo prepoznati i odbiti takvu kulinarsku agendu koja je začinjena brigom za planet, strahom od populacijske bombe i prijetnjom klimatskoga sloma. Konzumiranje kukaca pripada slobodi izbora i nutritivnoj znatiželji. Svakako, spriječiti da svi budu primorani sudjelovati u takvoj gozbi navodi prof. dr. sc. Valerije Vrček.

Drugo predavanje vezano je za industrijske prehrambene proizvode i neželjene sastojke koji nam narušavaju zdravlje. O mudrim prehrambenim izborima govorit će nutricionistkinja Anita Šupe, autorica bestselera „Istine i laži o hrani“, te autorica prve hrvatske LCHF kuharice.

15/02/2023
Ostale novosti